Make your own free website on Tripod.com

SELAMAT DATANG

HOMEPAGE

JABATAN FARMASI & BEKALAN HOSPITAL LAHAD DATU.

Kandungan

Pengenalan Farmasi & Bekalan Ubat-ubat Pakar Kaunseling

 

PENGENALAN

Hospital Anne atau Hospital Lahad Datu dibina dalam tahun 1962. Terletak lebih kurang sepuluh minit perjalanan kaki dari pusat Bandar Lahad Datu dan lebih kurang lima minit perjalanan kaki dari lapangan Terbang ,Lahad Datu. Mempunyai muatan katil sebanyak 122 dan memberi Perkhidamatan kepada lebih kurang 130,000 penduduk yang bertaburan di Sekitar 60 kilometer dari garis pusat.

 

Back to top

PERKHIDMATAN FARMASI & BEKALAN

HOSPITAL LAHAD DATU terdiri dari 3 blok bangunan . system Wad adalah bercampur .semua 3 blok wad mendapat bekalan ubat Mengunakan system " Unit of use" . Ubat-ubat tambahan dibekalakan Mengikut cara tradisional untuk kegunakaan selepas pejabat.

Semua pesakit dalam dibekalkan ubat setiap hari mengikut permintaan Profile pesakit atau pegawai perubatan yang menjaga. Farmasi dibuka mengikut waktu pejabat dan untuk hari ahad dan cuti umum ia dibuka dari lapan setengah pagi hingga sebbelas setengah pagi.

Unit faramasi juga memberi perkhidamatan dikenali sebagai "Bedside Dispensing". (satu perkhidamatan dimana setiap pesakit yang tidak dikehendaki datang ke kaunter faramasi untuk menerima ubat-ubatan yang sepatutnya mereka terima tetapi kakitangan farmasi yang datang ke setiap wad untuk mendispens ubat terus kepada mereka .setelah menerima ubat mereka boleh beredar terus ke kereta yang sedang menunggu.

Back to top

PERKHIDMATAN UBAT-UBAT PAKAR

Unit Farmasi Hospital Lahad Datu tidak banyak menyimpan ubat-ubat Bagi kegunaan pakar. Memandangankan perkhidmatan Doktor Pakar belum

Diujudkan lagi. (semua kes kes pakar dirujukan /terima dari Queen Elizabeth Hospital, Hospital Tawau dan Hospital Duchess of Kent Sandakan. Walaubagaimanapun , unit Faramasi dan Bekalan ada menyimpan ubat-ubat pakar untuk pesakit yang bermastautatin di daerah ini tetapi rawatan dari Hospital Tawau , Sandakan dan Kota Kinabalu.

Back to top

PERKHIDMATAN KAUNSELING/ PENGUATKUASA FARMASI

Perkhidmatan diatas tidak diadakan kerana kekosongan jawatan Pegawai Faramasi belum diisi lagi.

Jika sekiranya bercadang untuk mendapatkan bekalan ubat dari Hospital Lahad Datu,

Kakitamngan Unit Farmasi Hospital ini sentiasa dengan memberi perkhidmatan kepada tuan.

 

Back to top